kerawang

Nurul Huda & Zaiman Noris

12 june 201026 june 2010

Trimester Pertama

Alhamdulillah, sebelas minggu berlalu. Dan Alhamdulillah juga, trimester pertama yang penuh mencabar bakal bersisa beberapa hari saja lagi, InsyaAllah.


Timbul rasa ralat mengenangkan tidak berpeluang mencatat memori-memori suka dan duka bermula dari hari pertama mengandung sepanjang trimester pertama untuk tatapan dan kenangan di hari-hari mendatang. Alah teruk di minggu-minggu awal kehamilan menjadi penghalang untuk berbuat demikian. Tapi Alhamdulillah, setiap saat dan ketika itu tetap tersemat kukuh dalam kotak ingatan. Dan Alhamdulillah juga, semuanya berjaya dilalui dengan tabah dan sabar.


Kira saya, 17 Februari 2011 merupakan hari yang paling istimewa sebaik mengetahui ada jasad lain yang sedang berusaha bernafas di dalam diri. Ada nyawa lain yang sedang menanti hari ditiupkan roh ke dalam jasadnya untuk sama-sama menikmati kehidupan di bumi Tuhan kelak. Dan yang pasti, tidak putus-putus kata syukur ke hadrat Illahi dilafazkan atas kurniaan yang tidak ternilai itu. Alhamdulillah.


Tidak salah kiranya saya berkongsi sedikit sebanyak pengalaman yang tak seberapa sepanjang trimester pertama setakat ini. Rasa kurang selesa dan morning sickness mula terasa dipertengahan minggu ke enam, beberapa hari selepas tarikh keramat 17hb Februari itu. Selera makan mula menghilang. Cubalah segala jenis makanan sekali pun, semuanya berat untuk diterima anak tekak.


Masuk minggu ke tujuh, alah makin menjadi-jadi. Muntah-muntah teruk. Jangankan kata minum, tengok air masak sekali pun terasa kembang anak tekak. Hospital dan klinik sudah menjadi rumah ke tiga selepas tandas. Sampai satu tahap, mengalir jugalah air mata mengenangkan keadaan diri waktu itu. Alhamdulillah, En Selangor dan keluarga kedua-dua belah pihak banyak membantu. Banyak memberikan semangat dan bersabar melayan kerenah.


Hmm…betul kata sesetengah orang. Bukan senang mahu menjadi seorang Ibu. Semoga Allah permudahkan segala urusan. Amin.heyAwak: Seronok dengar bunyi degupan jantung baby semalam. Laju, macam bunyi orang menembak! =)

5 comments: