kerawang

Nurul Huda & Zaiman Noris

12 june 201026 june 2010

Wordless Wednesday

















heyAwak: Isn't she adorable? :-)






Majlis Berendoi dan Akikah

Assalamualaikum wbt


Kali ni nak bercerita pasal majlis Akikah dan Berendoi NNM yang telah selamat berlangsung tiga bulan lepas. Errr, dah berlapuk dah cerita ni ;p


Sebenarnya majlis untuk NNM ni tumpang sekaki majlis sambut menantu kedua keluarga belah En Selangor. Kalau belah keluarga saya di Sungkai, memang tak pernah makabah buat majlis berendoi untuk kesemua 25 orang cucu sebelum ni. Sekadar buat kenduri doa selamat dan majlis bercukur kecil-kecilan sahaja. 


Memandangkan NNM cucu pertama (dan kesayangan, buat masa ini ;p), Onni dan Datuk (panggilan untuk PIL) semangat lah nak buat Majlis Berendoi dan Akikah ni. Mommy lagi lah bersemangat! Hehehe. Tq Onni dan Datuk. Tq jugak untuk Ayah Iwan dan Acik Ina sebab bagi tumpang majlis :)
Jadi, bertarikh 28Januari 2012 yang lepas, berlangsunglah majlis yang gemilang, besar, meriah, meletup itu. Ececececeh~ Perumpamaan tak boleh blah~












































heyAwak: Terima kasih pada Mommies yang sudi datang. Tak lupa special thanks buat sahabat baik, Nazli Huda, sebab bersusah payah buatkan popcake dan triffle demi NNM :)








NNM's Reaction to Her First Taste of Solid Food


Assalamualaikum wbt


NNM's first experience having a solid food. We chose to introduce her with potato purée first. It's an exciting event for us, as parents, in her development when she is old enough to start eating solid foods.




\

Look like she wasn't interested with the purée at the first three spoons. But Alhamdulillah, she showed an improvement after that. Finally she managed to finish the purée. 




We're observing the four days rule to check NNM's possible reactions of new foods introduced. We already introduce her potato, avocado, carrot and pear puree. So far NNM doesn't have any allergic reaction to the food given. Alhamdulillah.


To Mommies out there (especially for those who's expecting for first baby), don't forget to visit these links for more good information on introducing your baby to solid food:




And you're most welcome to join these Facebook Group to gain and discuss more knowledge for your little one:






heyAwak: Avocado sangat mahal! (Sebab beli dekat Cold STorage). Nasib baik NNM suka! Kalau tak, membazir ;p






Enam bulan

Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah. Hari ni genap enam bulan usia NNM. Semoga NNM terus membesar menjadi anak solehah dan berbakti kepada agama, bangsa dan negara.





Esok Mommy nak introduce solid food. NNM pun nampak gayanya memang dah bersedia betul nak makan. Mengeces-ngeces air liur tengok makanan.





heyAwak: NNM dah ada tiga buah softbooks setakat ni. Harap-harap besar nanti NNM suka dan rajin membaca.